Vleermuizen van heel dichtbij: Bat Jungle in Monteverde

Met Give it Back werk ik rond vleermuizen, dus het hoeft niet te verbazen dat ik in mijn nopjes was toen ik de Bat Jungle in Monteverde mocht bezoeken.

Als kers op de taart was de gids (en tevens ook uitbater + bioloog) Wim de Backer een Vlaming 😎 Het klikte dan ook meteen en Wim was heel blij eens een “lotgenoot” te mogen ontmoeten uit zijn geboorteland.

Wim bombardeerde ons van minuut 1 tijdens de rondleiding met een waaier van informatie. Maar de manier waarop had ik nog maar zelden gezien! Zo gepassioneerd, zo gedreven en zo energiek bracht hij het aan de man. In het Engels, Spaans of Nederlands, het maakte hem allemaal niet uit.

Maar het vuur van zijn speeches vloeide vooral voort uit zijn frustraties over hoe mensen tegenover vleermuizen staan en hoe weinig men doet om hen te beschermen.

Men beseft het nog steeds niet, maar de gevolgen zonder vleermuizen zijn gigantisch! Wij kennen ze vooral als insecteneters bij ons, maar in de jungles, woestijnen en andere habitatten zijn zijn ze onmisbaar voor de bestuiving (nectareters) of verspreiding van zaden (fruiteters). Daarnaast voorkomen onze insectenetende vrienden ook dat er insectenplagen uitbreken (met de mee gepaarde ziektes als gevolg).

Bananen, tequilaplant, cactus, ananas, .. allen (+ nog minstens 134 planten/groente/fruitsoorten die belangrijk zijn voor de mens) danken hun bestaan aan de vleermuis. In het regenwoud leven zelfs meer vleermuizen dan er vogels leven (het zijn er véél), en zijn vleermuizen verantwoordelijk voor 90% van al het werk (bestuiving, verdeling zaden, …), terwijl andere dieren (insecten, vogels, andere zoogdieren, …) instaan voor de overige 10%. Wat veel mensen dus niet weten is dat wanneer men de vleermuis weg neem uit het regenwoud dat het regenwoud mee verdwijnt. Zò belangrijk zijn ze dus.

En los van al het wetenschappelijke zijn het gewoon enorm fascinerende diertjes. Ze zijn na ons (en primaten) de meest intelligente dieren, en in verhouding met dolfijnen en walvissen is hun echolocatie vele malen sterker ontwikkeld.

De vleermuizen die in deze bat jungle zitten zijn niet gevangen in het wild maar waren gewonde of zieke dieren die men gevonden heeft. Ze doen het daar goed en worden er enkel gehouden in het belang van de toekomst van hun soortgenoten. Om hen te kunnen observeren heeft men hun verblijf overdag “nacht” (donker) gemaakt en ‘s nachts “overdag” (lichten aan). De dieren worden 4x per dag gevoederd en storen zich (bijna) niet meer aan de aanwezigheid van mensen.

20170205_151842_003.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s