Mijn Costa Rica Trip in 3 minuten + eindconclusie

Costa Rica, paradise on earth? Voor mij uiteindelijk niet! Ook al kan ik gerust stellen dat dit zowat dé mooiste en avontuurlijkste reis is geweest die ik in mijn leven ooit gedaan heb, toch is Costa Rica niet “paradise on earth”. Maar voor mij is paradise on earth waar zo weinig mogelijk mensen lopen en waar je de hand van de mens zo weinig mogelijk ziet. In Costa Rica was dat (waar ik geweest ben) niet het geval. Maar langs de andere kant besef ik ook heel goed: geen toeristen = geen geld, en geen geld = geen oplossingen om de overige natuur te beschermen.

Maar soms, wanneer ik een tour deed, probeerde ik eens door de ogen van de gidsen te kijken . En als je dan ons (“rijke Westerse toeristen”) ziet vanuit hun ogen, dan heb je soms echt wel zin om eens een facepalm te doen en merk je hoe wereldvreemd wij geworden zijn. Wij kijken naar dieren alsof het aliens zijn, dingen uit een andere planeet die “opeens” op aarde geland zijn. En met onze Iphone, lompe Ipad of bombastische supercamera (omdat we denken opeens Pro fotograaf te zijn) zoomen we haastig in op elk bewegend object in de buurt. Dus die gidsen, langs de ene kant voel je de afgunst maar langs de andere kant dankbaarheid voor hun inkomsten. Want toeristen betalen veel geld om zich hier te kunnen uitleven. En dat is het gekke aan gans de zaak. Dat je de dag van vandaag veel geld moet betalen om (ongerepte) natuur te zien. Wat vroeger alom aanwezig was wordt de dag vandaag opeens iets zeldzaam & luxueus!

Het is gewoon jammer, dat alles op onze aardbol rond maar één ding draait: geld. Ik realiseerde me opeens in Costa Rica dat eigenlijk 95% van al onze problemen te maken hebben met geld: oorlogen, politiek, religie (de Kerk, kruistochten), stroperij, overbevissing, diefstallen, ontbossingen, corruptie, vervuiling, drugs, overbevolking, … Iedereen wil zijn centjes en is daarvoor bereid om zichzelf, anderen en de natuur op te offeren.  Wanneer je dan in zo’n regenwoud loopt keer je voor een keer terug naar de essentie van alles. Je bent (oprecht) blij dat je nog genoeg water hebt en dat er nog genoeg koeken in uw zak zitten om het einde van de trip te halen. Dat is het soort van “geluk” dat we te weinig voelen.

Maar ondanks deze negatieve eindconclusie is Costa Rica is het absoluut waard om naartoe te gaan. En als je het doet, boek enkel uw vlucht en eerste nacht, ga er gaan backpacken en neem (hoofdzakelijk) hostels (geen luxueuze hotels).

Als afsluiter nog dit schitterende nummer van Ozzy Osbourne, de tekst reflecteert perfect hoe ik er over denk 🙂

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s