1 jonge merel versus 1000 kuikens, de hypocrisie

Gisteren kreeg ik een telefoon van het WTT (Wildlife Taxi Team) om een pas uit het ei gekomen mereltje (zie foto) naar het VOC (Vogelopvangcentrum in Merelbeke) te brengen. Het was uit het nest gevallen en werd gelukkig gevonden door 3 attente meisjes.

20170725_160203.jpg

De 3 vriendinnen hebben de merel op advies van de WTT dispatcher in een doos gestoken met  een handdoek en een warmte element (opgewarmd water in een plastieken fles). Daarna was het nog aan mij om hem veilig tot in het VOC te brengen.

Zo gezegd zo gedaan. Een hele operatie van 3 uur om zo’n hulpeloos wezentje te redden zou je gaan denken. Maar daar doen we het net voor: degene die geen kans meer hebben toch nog een kans geven!

Maar bij aankomst was ik geschokt door een beeld dat in mijn netvlies gebrand blijft staan.

20170725_164651kuikens

Duizend(en) kuikens lagen op de grond, morsdood. En daar stond ik dan met dat mereltje in mijn handen …

Mijn hart brak in duizend stukken. Stuk voor stuk allemaal drama’s lagen daar voor mij in een oorverdovende stilte.

Nadat ik eerst het mereltje liet verzorgen ging ik verhaal gaan halen bij Nick (eigenaar van het VOC). Hij vertelde mij dat dit allemaal haantjes zijn. Na het uitkomen van de eieren in de fabriek (want dat zijn het echt) worden kippen en haantjes gescheiden. Omdat haantjes niet nuttig zijn worden ze levend in een grote zak gestoken en nadien vergast.

Toen gaf ik de opmerking dat dit ergens wel hypocriet is als je ziet welk werk ze allemaal doen in het VOC en Nick begreep dit wel. “Maar”, vertelde hij, “Uilen, valken, vossen, … die opgevangen worden in het VOC moeten ook eten krijgen”. De haantjeskuikens zouden anders sowieso toch als slachtafval eindigen.

En ook al begrijp ik dit standpunt wel, toch blijft het een keiharde confrontatie met onze hypocriete consumptiemaatschappij.

Ondertussen ben ikzelf al flexitariër geworden en probeer ik zo weinig mogelijk vlees en kip te eten. Maar op de duur stel je jezelf wel de vraag “wat mag ik nu eigenlijk wél nog eten!?”.
Want melk mag ook niet (koeien komen hun stal bijna niet meer uit en hun kalfjes worden na de geboorte direct van de moeder gescheiden om als kalfsvlees te eindigen), kaas ook niet (sappen uit de magen van koeien worden gebruikt voor het maken van kaas), eieren ook niet (legbatterijen), vlees ook niet (door erbarmelijke leef én slachtomstandigheden), kip ook niet (want voor elke kip sterft ook een haantje), …

Er is voor mij maar één grote conclusie: we zijn gewoon met veel te veel op deze planeet. Zoveel monden die moeten gevoed worden (en ze willen bijna allemaal vlees, vis en kip) waardoor het onmogelijk geworden is om nog op een “normale” manier beesten te kweken en te slachten. Waar vroeger een boer 10 varkens op een dag moest slachten zijn dat er nu 1000 geworden.

*ZUCHT*

– JW –

3 thoughts on “1 jonge merel versus 1000 kuikens, de hypocrisie

 1. ANNELIES MOONS says:

  Je hoeft helemaal geen vlees of zuivel of vis te eten. Wetenschappelijk onderzoek van de laatste 10-20 jaar heeft duidelijk aangetoond dat een volledig uitgebalanceerd plantaardig voedingspatroon bestaande uit ( zo veel mogelijk onbewerkte !) groenten, fruit, peulvruchten, zaden en volkoren graanproducten met het gebruik van een minimale hoeveelheid vet je in belangrijke mate beschermt tegen al onze welvaartsziekten , voor heel wat minder uitstoot van broeikasgassen zorgt en heel wat minder water verbruikt . Zie nutrionfacts.org, pcrm.org, nutritionstudies.org, /www.drmcdougall.com en de resultaten van de EPIC OXFORD study in Europa

  Like

 2. Ingrid says:

  Er bestaat ook vegetarische kaas: kaas met plantaardig of microbieel stremsel i.p.v. dierlijk stremsel.
  In de colruyt kan je vegetarische kazen gemakkelijk herkennen door de groene V op de verpakking (enkel bij kazen door colruyt verpakt), je kan ook de ingrediëntenlijst nakijken natuurlijk. Babybel en abdijkaas van Maredsous zijn bvb ook vegetarisch.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s