Pura Vida: de voorbereiding en de zoektocht naar partners

Deze video is gemaakt tijdens mijn eerste kennismaking met het huis. Als ik de video zelf terug zie schrik ik nog altijd omdat na de opname ik hooguit een uur later mijn krabbel gezet heb onder de compromis 🙂

Laat het mij eerlijk stellen, ik heb in mijn leven nog nooit niks verbouwd en op lampen of kaders ophangen na heb ik niet veel ervaring met het reilen en zeilen in een huis. Mijn 3 voorgaande woonsten waren telkens al kant en klaar wanneer ik er in trok (ik had telkens een beetje geluk).

Nu is het een ander verhaal. Het huis is gebouwd in 1939, de elektriciteit is afgekeurd, de leidingen zijn verouderd, de isolatie is gene vetten en alles is gewoon … oud. Maar langs de andere kant moet ik wel bekennen dat het huis echt wel perfect is onderhouden door de voorgaande bewoners! Alles mag dan misschien oud zijn, er mankeert gewoonweg niks aan.

Dit zijn de foto’s van de staat van het huis wanneer ik het gekocht heb:

Wat wel vast staat is dat de materialen die ze gebruikt hebben wel van top kwaliteit waren. Om u een voorbeeld te geven de parket boven in de slaapkamers zijn stuk voor stuk kleine blokjes die gelegd geweest zijn. Ik ben blij dat ik dat toen niet heb moeten betalen 🙂

De verwarming is er 1 op mazout en de radiatoren zijn loodzware gietijzeren mastodonten! Volgens ik al gehoord had kan je eigenlijk niet beter hebben, dus als dat klopt is dat wel een serieuze meevaller. De keuken werkt nog perfect en ook de kasten waren allemaal nog intact.
Maar zoals reeds gezegd alles is oud(erwets) en met glanzende verf geverfd, en dat is niet echt mijn stijl.

Goed, de compromis is getekend en ik ben de dag erna naar mijn bank gegaan. Omdat mijn huis in Nederland op dat moment nog niet verkocht was zat ik met het probleem dat ik nu een 2de woonst zou kopen. En alle Belgische banken aanvaarden een lening niet maar 1 bank wel: BNP Paribas. Zij hebben het project van in het begin gered (merci Katia!!!) door mij toch te voorzien van een lening, desondanks mijn huis in Nederland.

Ik heb geluk gehad dat een maand na het tekenen van de compromis mijn huis in Nederland verkocht was. Ik zou dus niet opgezadeld zitten met dubbele lasten en kon me (bijna) zorgeloos voorbereiden op mijn nieuwe stek.

Al van het eerste moment dat ik in het huis kwam was me al meteen duidelijk dat ik in 1 van de 3 (slaap)kamers boven zou wonen (die is gigantisch groot naar slaapkamer normen), dat de 2de slaapkamer een bureau zou worden en de 3de slaapkamer effectief mijn slaapkamer. Beneden zou ik de woonkamer kunnen gebruiken om “iets” te doen. De keuken zou blijven, maar wel voor gemeenschappelijk gebruik. Want een 2de keuken installeren boven zou om budgettaire redenen niet haalbaar geweest zijn.

Om dit huis te kunnen kopen ben ik diep moeten gaan, héél diep. Ik heb het bedrag geleend en dan nog een heel pak bij geleend om verbouwingen te kunnen doen. Het kriebelt om de bedragen te zeggen maar dat ik ga ik toch maar even zo laten 😉
In ieder geval, het maximum van het maximum! Mijn huis in Nederland heb ik uiteindelijk zonder winst verkocht, dus ik heb eigenlijk gewoon het geld van gedurende 2 jaar teruggekregen. Dat was uiteraard geen monsterbedrag, zeker omdat in het begin uw afbetaling grotendeels uit intrest bestaat.

Goed, ik laat het financiële even voor wat het is en ga terug naar de plannen. Voor mij was het vrij simpel, afbraakwerken ga ik voor mijn rekening nemen en nagenoeg al de rest zal ik moeten uitbesteden.

Elektriciteit moet vernieuwd worden -> zoeken naar elektricien
Leidingen vernieuwen + nieuwe boiler + toilet & wasbak vervangen -> loodgieter zoeken
Plakwerk en plaatsen gyproc platen -> plakker zoeken
Nieuwe keuken en badkamer -> firma die beide kan doen (ik had geen zin om bij elvenduust verschillende bedrijven te gaan)
Dak controleren + herstellen (het zijn platte daken, en voor ik zotte dingen begin te doen wil ik weten of de buitenkant in orde is)

Het is een vrij korte zoektocht geworden. Ik heb overal mijn oor eens te luisteren gelegd en zo heb ik voor elke tak 2 mensen gecontacteerd voor een offerte. Op één uitzondering na wel. Want voor de keuken en badkamer had ik al in mijn gedachten wie ik het wou laten doen: Keuken Bauwens uit Zelzate.

Voor de elektriciteit ben ik met Mario van Hulle in zee gegaan. Deze kwam tijdens de offerte heel zelfzeker over, dacht direct mee en leek heel eerlijk.

Als loodgieter heb ik gekozen voor Bernard Poppe. Ook hij kwam als een echte vakman over en eerlijk. Voor mij is gevoel in zoiets heel belangrijk en dat zat bij hem goed!

Voor het plakwerk en de gyproc platen ben ik in contact gekomen met Raymond. Volgens vrienden een man op leeftijd maar wel met “gouden poten”.

Voor het dakwerk heb ik de vader van een vriend laten komen (Van Audenaerde dakwerken). Goede dakwerkers zijn niet gemakkelijk te vinden maar volgens ik hoorde kende deze zijn stiel wel goed.

En zoals al aangegeven voor de keuken en badkamer heb ik gekozen voor Bauwens. Toen ik er op gesprek ging maakte ik kennis met de sympathieke Pascale (de dame van de sales). Ze was ook direct mee in het verhaal en wat mij uiteindelijk door de streep getrokken heeft is dat ze de stijl (kleuren/materiaal) van bv de keuken perfect kunnen doortrekken naar andere ruimtes, hun maatwerk en het feit dat ze zowel keukens als badkamers kunnen doen. Want omdat het een oud huis is zou het niet evident zijn om er zomaar eens een ikea keuken of badkamer te plaatsen (no offense to Ikea!!). Keuken Bauwens heeft een zeer goede reputatie en is gekend voor hun top afwerking. Je betaalt er natuurlijk wel een pak meer voor maar je bent wel “zeker”.

Dit was het begin van de absolute basis. In de volgende post vertel ik over de start van hun werken en het broeden van mijn plan met de beneden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s