“De oplossing voor klimaatsverandering? wereldwijde geboortebeperking”

We willen allemaal luxe, we willen allemaal een auto, we willen allemaal op reis, we willen allemaal … alles. Dat is een stelling waar men ons tegenwoordig schuldig mee doet voelen. En ook al is die stelling deels correct, toch moet men deze nuanceren.

Want het grote probleem (letterlijk dan) de dag van vandaag is dat we gewoon met veel te veel zijn. De impact van 8 miljard mensen samen is gigantisch. We mogen daarbij nog eens van “geluk” spreken dat we in het Westen een hogere levensstandaard hebben en tot de lucky few horen. Want lang niet iedereen heeft het zo goed als wij hier in België/Europa. 

684a1055cec075e7d44dc3cc5d1fdf53

Als we met minder zouden zijn dan konden we allemaal wat langer met onze diesel of benzine auto blijven rijden (en kon het geen kwaad dat deze 10 liter verbruikte in plaats van 6 liter). Dan moesten we nu niet in allerijl onze mooie hallogeen lampjes vervangen door de zuinige led lampjes. Dan kon het geen kwaad dat je eens je toilet doorspoelde met 10 liter drinkwater. Dan hoefde onze ijskast geen A+++++ te zijn en kon je zonder zorgen eten uit je koelkast halen …

“Minder mensen op onze aarde is minder mensen in armoede, minder mensen die honger lijden, minder mensen die ziek worden, minder zorgen, minder criminaliteit, minder dierenleed, minder vervuiling, minder ontbossing, minder vervuiling in oceanen, minder overbevissing, minder conflicten, minder corruptie, … en ik kan zo nog wel even door gaan.”

Als we met minder zouden zijn dan hadden we gewoonweg meer tijd om alternatieven te zoeken. Nu zijn we met zoveel dat de impact van al ons verbruik zó groot is dat we in allerijl alternatieve oplossingen zoeken waarvan we eigenlijk niet weten of ze op termijn wel goed zijn. Neem nu de hype rond elektrische wagens als beste voorbeeld. Denkt men nu werkelijk dat dat dé oplossing is? Meer dan 1 miljard elektrische wagens op onze aardbol. Waar halen we al die elektriciteit? Wat met de gigantische vervuiling door het ontginnen van de nodige grondstoffen, het produceren en nadien verwerken van kapotte batterijen?

wereldwijde-co2uitstoot

8 miljard mensen op de aarde, dat is gigantisch he. De impact van de stomste en soms meest onschuldig lijkende acties zijn gewoon hallucinant.

fig702721a

Neem nu sigaretenpeuken. Iemand die zijn peuk op de grond smijt dat lijkt misschien niet erg. Maar wat blijkt nu, elk jaar komen ongeveer 72 miljard (!!!) sigarettenpeuken in de natuur terecht waar ze bodem, water, fauna en flora vervuilen, vooral in de zeeën en oceanen. Daar nog eens bij komt er jaarlijks 845 000 ton aan sigarettenpeuken bij het afval terecht (in de Verenigde Staten is dit bijna een derde van het opgehaalde afval).

Maar 1 ding is zeker, binnen 100 jaar zullen we ons schamen voor de manier waarop we de dag van vandaag geleefd hebben. Hoe we omgaan met onszelf, met medemensen, met dieren, met de natuur, … Shame on us 🙂

Jonas Wielandt, 24-10-2018

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s